Tudom, kicsit elhanyagoltam mostanában a blogomat, de eljött a hétvége, és végre volt időm kicsit sürgölődni-forgolóni a konyhában is. Először egy süteményt akartam elkészíteni (Ági szelet :) ) , de végül mivel nem volt itthon semmi ebédre való , ezért inkább egy főételszerű fogást választottam.
Az ágyas burgonya egy eléggé egyszerűen elkészíthető, laktató étel, lássuk hát a hozzávalókat:
-4 darab közepes krumpli
-4 tojássárgája
-1 teáskanálnyi vaj vagy margarin
-10 dkg trappista sajt (bármilyen reszelhető sajt megfelel)
-fűszerek (só, bors, oregano, majoranna, bazsalikom, fűszerkeverékek, ízlés szerint bármit használhatunk)
-ha van otthon, akkor bacon vagy sonka, de ez elhagyható (húsimádó vagyok, nálam kötelező volt J)
-egy doboz tejföl
A recept:
Kezdésnek egy közepes lábasban felteszünk főni annyi vizet, ami ellepi a krumplinkat. Kb. 40 perc alatt főnek meg, de egy villával beleszúrva megállapíthatjuk, hogy készen vannak-e: ha könnyen át tudjuk szúrni, akkor már vehetjük is ki őket! Tegyük őket egy tányérra, és várjuk meg míg kihül. Erre egyébként csak azért van szükség, mert nagyon könnyen megégethetjük vele a kezünket . Amíg erre várunk, reszeljük le a sajtot és szeleteljünk 4 kis csíkot a baconből.
Miután már tudunk dolgozni a krumplival, pucoljuk meg őket, és egy kiskanállal próbáljunk kivájni belőle egy akkora lyukat, amibe belefér egy tojássárgája. Ha egy kicsit kisebb lesz a hely, az sem baj, mert ha friss a tojásunk, akkor a sárgája egyben marad, és nem folyik ki(ebből lehet megállapítani, hogy romlott-e a tojás). Vigyázva kell dolgoznunk, mert a krumpli könnyen megrepedhet. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a vaj, vagy margarin, amivel ki kell kenni a krumplik belsejét. Ezután jöhet a fűszerezés. Én nem sajnáltam egyiket ízesítőt sem, bőven szórtam mindenből, de a legfontosabb talán a só, mivel anélkül nagyon ízetlen lesz az ételünk!
Következik a tojás. Vegyünk elő egy poharat, abba mehet a fehérje, a sárgája meg egyből a kis mélyedésbe. Erre tegyünk egy szeret szalonnát vagy sonkát, és végül a reszelt sajtot. Minél több, annál jobb!!
Előmelegített sütőben kell sütni addig, amíg a sajt meg nem pirul kicsit, de ha valaki a lágy tojást jobban szereti, akkor hamarabb is kiveheti. Én kb. 30 perc alatt sütöttem készre, 200 fokon.
Mivel már nagyon éhes voltam, amíg pirult a sajt, addig csináltam egy kis krumplipürét a kivájt maradékból, hozzákevertem a reszelt sajt kimaradt részét és egy kis tejet. Tökéletes előétel az ágyas burgonya előtt! J Ja és ne feledkezzünk meg a 4 tojásfehéjéről sem: felverve egy kis cukorral nagyon finom desszert lehet belőlük!! De erről majd a „H” betűnél visszatérek…
Összességében meg kell állapítanom, hogy ez az ételem sokkal jobban sikerült, mint az előző muffin! Laktató, finom és olcsó is, szóval csak ajánlani tudom. Azt még hozzá tenném, hogy nekem ugyan elég volt 2 krumpli, de egy megtermett férfiembernek simán csinálhatunk négyet is! El fog fogyni!
Kedves Olvasók: Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 90 perc
Ár: kb. 450Ft
Nehézség: Könnyű