Azzal kezdeném, hogy nem vagyok egy lekváros típusú lányka... Szeretem én, de nem szoktam túl sűrűn vajas-lekváros kenyeret enni. Viszont a palacsintát csak ezzel szeretem, a "kakóóósat" nem nagyon eszem meg, ha nem muszáj. :) Most mégis megpróbálkoztam életem első házi készítésű lekvárjával, mégpedig narancsból, ami télen könnyen és olcsón beszerezhető gyümölcs. Az előkészületek elég sok időt vesznek igénybe, nekem közel egy óra volt, de utána már csak párszor kell megkavarni, és szinte magától elkészül!
Hozzávalók:
-10 db narancs
-fél kg cukor
-egy kávéskanál fahéj
-egy zacskó Bourbon vaníliás cukor (esetleg vanília aroma)
-egy citrom
-fél liter víz
Elkészítés:
A narancsokkal kell kezdenünk, minden darabot jól megmosunk, majd a citromot is. Eredeti recept alapján minden gyümölcs héját le kellene reszelni, és azt is belefőzni a lekvárba, namármost nekem van ugyan egy kb. ezer éves sajtreszelőm, de azzal sajnos csak megsimogattam a héjukat...:) Ezért próbálkoztam azzal, hogy késsel vékonyan levágtam, de ezt meg 3 narancs után meguntam. Tehát ha van rá lehetőségünk, akkor a héjat is tegyük bele. Második lépés a pucolás. Ezt a legjobb késsel csinálni, és nem kézzel, mert a fehér részt is le kell vágni, nehogy keserű legyen a végeredmény. Ha ezzel is megvolnánk, akkor beledaraboljuk a gyümölcsöket egy nagy lábasba, és a citrom levével, cukorral, fahéjjal és fél liter vízzel együtt feltesszük főni. Körülbelül 2 óra múlva már készen is vagyunk. Ezidő alatt csak annyi dolgunk van, hogy néha megkavargatjuk.
Ha mindent jól csináltunk, akkor a narancs-darabok szét fognak válni. Miután kész, beleöntjük egy befőttes üvegbe, és egy napig pokrócba tekerve pihentetjük. Másnap érdemes egy kis palacsintát sütni, hogy legyen mibe beletenni, de annak a receptjét majd a "P" betűnél! ;)
Jó étvágyat hozzá!
Elkészítési idő: 3 óra
Ár: kb. 600 Ft
Nehézség: könnyű