Kicsit megkésve bár, de töretlen lelkesedéssel üdvözlök minden kedves olvasót! Ma egy kis meglepetéssel készültem. Közeledik a karácsony (már csak két nap!! :)) és jönnek a vendégek is, akiket illik megkínálni valamivel. A következő kis édesség iszonyúan egyszerű, de mégis mennyeien (uhh, ez a szó, nagyon Stahl-os lett, bocsánat! :)) finom. És hogy miről jutott eszembe pont ezt elkészíteni? Egyrészt egy "cé" betűvel kezdődő ételt kellett kitalálnom, és a legkönnyebbnek egy cukros bármit találtam:). A másik ok, amiért erre esett a választásom, az pedig egy nosztalgikus élmény, egy illat, amit utcai árusok mellett lehetett érezni, akik különböző magvakat vontak be cukros-fahéjas valamivel, és minden egyes alkalommal vennem kellett belőle, amikor arra jártam, és megcsapott az illata...Kis papírzacskóban adták, nem is olcsón, de mindig megérte!
Hát megpróbáltam rekonstruálni ezt az élményt, azt hiszem sikerült is! :)
Hozzávalók:
-10 dkg (egy zacskó) mandula (lehet dió, kesudió, édes mogyoró is, ki mit szeret)
-4 púpozott evőkanál kristálycukor
-1 csomag bourbon vaníliás cukor
-fél cent víz
-egy teáskanálnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
A cukrot, mandulát, vaníliás cukrot és a vizet egy teflon serpenyőbe öntöm.
Kis lángon elkezdem a masszát melegíteni. Körülbelül 10 perc múlva elkezd majd az egész sűrűsödni, ahogy karamellizálódik a cukor, és párolog a víz, na ekkor már folyamatosan kell kevergetni. Akkor van kész, ha a mandula körül a cukor már morzsásodik, de még hozzá van tapadva a magokhoz. Vigyázzunk, hogy oda ne égjen!! Ezután ki kell önteni az egészet egy nagy tányérba, lehetőleg úgy, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Végül jöhet a fahéj, amit eloszlatunk az egészen. Esetleg ha a mandulát jobban szeretjük, ha ropogós, akkor még az egész előtt száraz serpenyőben megpiríthatjuk pár perc alatt.
Ennyi az egész. Nagyon egyszerű. Fogyókúrázóknak nem ajánlott!!! Nem lehet abbahagyni....nyammmm....
Elkészítési idő: 15 perc
Ár: kb. 400Ft
Nehézség: Könnyű